Gyakran találkozunk olyan emberekkel, akiknek kellemetlen szájszaguk van, de nem merjük megmondani, nehogy megbántsuk. Pedig komoly problémára is utalhat a rossz lehelet, aminél lehet, hogy orvosi beavatkozás szükséges.

Ha te is tapasztalod magadon a kellemetlen leheletet, és nem ettél fokhagymás vagy büdös sajtos ételeket, amiktől előfordulhat, nem dohányzol és nem is a kávé okozza, valamint több napja fennáll már a jelenség, akkor érdemes orvoshoz fordulni a problémával.

Ennek több kiváltó oka is lehet, amire cikkünkben is szeretnénk felhívni a figyelmet!

 1. Nem megfelelő szájhigiénia

A rendszeres fogmosás nem csak fogaink épsége miatt, de szájhigiéniánk érdekében is fontos. A fogaink közé ragadt ételmaradékok, ha nem távolítjuk el őket időben, rohadásnak indulnak, ami okozhat kellemetlen leheletet. Érdemes ilyenkor fogselymezni és szájvizet is használni. Ha ezek ellenére sem múlik el a rossz lehelet, akkor forduljon fogorvosához!

 1. A nyelv nem megfelelő ápolása

Bizony, nem csak a fogainkat kell megmosni, de a nyelvünkre is szánhatunk néhány percet a fogmosási rutinunk végén. A nyelven letelepedő baktériumok is bocsátanak ki kellemetlen szagú gázokat, ezért is fontos nyelvünk rendszeres tisztítása. Szájvíz használatával elejét is vehetjük a dolognak.

 1. Fog- és ínybetegségek

A rossz fog bizony nem csak az étkezések során jelentkező, valamint az állandóan jelen lévő fájdalom miatt kellemetlen, de a leheletünket is el tudja rontani, ami miatt még szégyenkezhetünk is. Fogszuvasodás esetében a kórokozók és a lepedékek nem csak letapadnak, de a fogzománcon is túljutnak, ezzel pedig súlyos károkat okozva a fog belsejében. Ezek a baktériumok ráadásul nem mindig állnak meg a fogaknál, hanem az ínyünket is célba veszik, és nem csak kellemetlen szájszagot, de vérző és érzékeny fogínyeket is eredményeznek.

 1. Felsőlégúti betegségek

A megfázásnak is lehet egy mellékhatása a rossz lehelet. A baktériumok ugyanis így könnyedén eljutnak a garatba és a szájnyálkahártyához, ott letelepednek, és mandulaköveket kialakítva már meg is jött a rossz lehelet.

 1. Szájszárazság

Ahogy a neve is árulkodik róla, ez egy olyan betegség, mikor a nyáltermelődésünk valamilyen oknál fogva csökken, így ennek következtében: nincs ami tisztítja a szájüreget és eltávolítja a baktériumokat. Szájszárazság kialakulhat:

 • bizonyos gyógyszerektől
 • nyálképzési problémáktól
 • hosszú beszédtől
 • szájon át lélegzéstől
 • diétától
 • alkoholfogyasztástól

A megoldás ellen egyszerű: igyál sok vizet és a cukormentes rágó is segít!

 1. Cukorbetegség

A cukorbetegség esetén, ha kellemetlen lehelettel találkozunk, akkor sürgősen orvoshoz kell fordulni, mert egy életveszélyes betegség is lehet ennek a tünetnek az oka!

 1. Májbetegség

Ha dohos szagú a leheleted, akkor az májbetegségre utal. Mivel a májunk nem tudja kiszűrni a mérgező anyagokat, ezért illékony, szerves vegyületek kerülnek a leheletünkbe, amiknek kellemetlen szaga van.

Ha a fentiek bármelyikét tapasztalod magadon, keress bennünket, és egyeztessünk egy vizsgálati időpontot.