SZOLGÁLTATÁSAINK

Ezekben tudunk segíteni

Tömés

Az egyik leggyakoribb ok, amiért megkeresnek minket pácienseink, az a fogtömés. Sajnos egyre gyakoribb problémát jelentenek a lyukas fogak, és azok nem megfelelő kezelése. Mi a Hollán Dent fogászaton csakis a legkorszerűbb eljárásokat alkalmazzuk, amik nemcsak biztonságosak, de tartósak is.

Természetesen mi a megelőzés és folyamatos kontroll hívei vagyunk, hiszen egy apróbb szuvasodás eltávolítása és tömése sokkal könnyebben, gyorsabban, valamint fájdalommentesebben kivitelezhető, mintha gyökérkezelést kellene végrehajtani.

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés célja, hogy a legtöbbször fogszuvasodás miatt kialakult fertőzés megszűntetésével lehetővé tegye a maradék ép foganyag, valamint a foggyökér felhasználását és a fog funkciójának és esztétikájának helyreállítását. A gyökérkezelés indítása az első lépés, ami a gyökércsatorna feltágítását, kitisztítását jelenti. A gyökérkezelés után a gyökérkezelt fog elveszíti az érképletét, amely annak vérellátásáról gondoskodik, így kiszáradhat, majd a gyökér könnyedén megrepedhet, később el is törhet. A gyökércsatorna feltágítását gyökértömés követi, amivel csökken a gyökér törése. A gyökérkezelés sok időt vesz igénybe, ugyanis egy igen nagy precizitást követelő munka, amelyet a legnagyobb hozzáértéssel és figyelemmel végeznek el a fogorvosaink. Ez akár 3-4 alkalmat is jelenthet. A frontfogakon egy gyökércsatorna van, viszont az őrlőfogak esetében négy is lehet, amelyből kikövetkeztethető, hogy négyszer akkora területet kell megmenteni a baktériumoktól. Ezekhez a fogakhoz sokkal nehezebb hozzáférni, azonban annál fontosabb, hogy megtartsák őket, ugyanis nélkülük a rágás leheletlenné válik, így a táplálkozás is problémát okozhat. Ebből hosszú távon további egészségügyi probléma is kialakulhat.

Barázdazárás

A barázdazárás célja, hogy az őrlőfogak rágófelületén található, nehezen tisztítható barázdákat lezárja, elérhetetlenné tegye a baktériumok és a szennyeződések számára, megelőzve a fog szuvasodását.

Kofferdam tömés

Segít a kezelt fogat teljesen izolálni a száj többi részétől. Egy, a szájhoz igazított, kisméretű gumilepedőről van szó. A megfelelő helyen kilyukasztva csak a kezelendő fogat veszi körül, így választva el azt a száj többi részétől. Használatának fontossága az egyes kezelések során eltérő.

Héj

A kerámia héj kiválóan alkalmas a fogak alakjának, méretének és színének korrigálására. Amennyiben rendelkezésünkre áll elegendő fogzománc a héj megfelelő rögzítéséhez, és sem színben, sem harapási pozícióban nincs nagymértékű eltérés, nincs akadálya a héjak készítésének.

Sinus zárás

A szinusz-zárása során a kihúzott fog helyénél bemetszéseket ejtünk az ínyen, megnyújtva azt lebenyt képzünk, majd a seb fölött varrattal egyesítjük őket. Így el tudjuk zárni egymástól az arcüreget és a szájüreget. A varratok eltávolítására általában 2 hét után kerül sor.

Cirkon (fémmentes) korona

Az így készült fogpótlás nem tartalmaz fémet, miden rétege fogszínű. Ez az a fogpótlás típus, amely tökéletesen utánozza saját fogaink rétegeit és természetes átlátszóságát, így ezek a fogpótlások tökéletesen esztétikusak és mindemellett rendkívül tartósak is.

Fogfelépítés gyári vagy üvegszálas csappal

Gyakran előfordul, hogy a fogkorona nagy része sérült, hiányzik, ezért töméssel vagy koronával az elveszített rész már közvetlenül nem pótolható. Ilyenkor a fogat csappal erősítjük meg – a gyökércsatornába titán vagy üvegszálas csapot ragasztunk –, melyre a korona már stabilan ráépíthető, és gyönyörűen restaurálható, visszaállítható a fog eredeti formája.

Ultrahangos fogkőeltávolítás

Az ultrahangos eltávolító egy apró, vékony csúcsban végződő eszköz, amivel a fog minden felszínét elérjük, és a fogközökből is képes eltávolítani a fogkövet. Az ultrahangos fogkő eltávolítás alatt az esetek többségében a páciens semmit nem érez, fájdalommentes beavatkozás. A fogkő eltávolítása után nagyon fontos a fogak felpolírozása, melyet egy speciális, magas minőségű polírpasztával végzünk. A polírozás hatására a fogak felszíne rendkívül sima lesz, így a lepedék a későbbiekben nehezebben tapad meg a fogazaton.

Implantátum

A fogimplantátum beültetés egy olyan fogászati beavatkozás, amely során a szájsebész az elvesztett fog helyére implantátumot ültet be. Napjainkban az implantológia a fogászati rehabilitáció rutinszerű eljárásává vált.

Önnek fogbeültetésre lehet szüksége, ha:

  • a kivehető fogsor helyett stabilabb megoldásra vágyik
  • a pótláshoz nem kívánja lecsiszoltatni az ép fogakat
  • újra élvezni szeretné a teljes fogazat nyújtotta előnyöket
  • visszaállítaná a kiesett rágófunkciót, hogy az étkezés ne okozzon több nehézséget

Csontpótlás

A leggyakoribb okok, melyek esetén fogászati csontpótlásra van szükség:

  • parodontálisan érintett fogak regeneratív műtéti ellátása
  • fogimplantátum beültetése olyan helyre, ahol nincs megfelelő mennyiségű csont

Egy fog eltávolítását követően viszonylag gyorsan bekövetkezik az inaktív, fogat már nem tartó csontállomány sorvadása; mind magassága, mind szélessége csökken. Amennyiben, egy régen eltávolított fogat szeretnénk implantátum beültetéssel pótolni, nagy eséllyel szükség lesz csontpótlásra a beavatkozás területén.

Wax up mosolytervezés

Wax Up egy lenyomat alapján készül, a fogorvos a gipszfogakat csiszolja meg csonkokká, ezt a mintát küldi el a technikusi laborba, ahol viaszból megmintázzák a majdani koronát, hidat. Ez a viaszmakett igen nagy segítséggel szolgál a páciensnek is, mert láthatja, milyen is lenne a végső pótlása, a fogorvos meg információt kap a csiszoláshoz, a helyigényhez. Közösen a pácienssel ki lehet javítani a viaszmakettet, míg megelégszik a fogakkal, és csak ezután kezdünk el dolgozni, pontosan megismerve a páciens igényeit és kéréseit.

Digitális mosolytervezés

A digitális mosolytervezés egy speciális orvosi szoftver segítségével történik. A szolgáltatás óriási előnye, hogy a páciens és az orvos közösen tervezheti meg és láthatja előre a végeredményt. Ez azt jelenti, hogy a tervezési fázisban lehetőség van pácienseinknek a saját ízlésük, elképzelésük szerint alakítani a végeredményt. A tervezés során minden egyes apró részletre kitérünk, akár eredeti mosoly rekonstrukcióról van szó, akár az eredetitől eltérő mosolyról. Az egyik kiemelkedő előnye tehát, hogy a páciensnek be tudjuk mutatni a kezelés várható kimenetelét, azaz láthatja a jövőbeli mosolyát még a kezelés megkezdése előtt.

Paradontológiai kürett

Nem megfelelő szájhigiénia esetén a fogak és az íny felszínén, a nehezen tisztítható területeken megtelepedő lepedék és baktérium telep fogkővé alakul, mely ínygyulladáshoz, vérző, duzzadt fogínyhez és fogágybetegséghez vezet.

A lepedék, a fogkő és a baktériumok a mélybe hatolnak, melynek következtében a csont elkezd lebomlani. Beavatkozás hiányában a fog meglazul, majd kihullik.

A káros folyamat megállítására a fog körüli ínyt, a csontot és a fogíny alatti felszínét le kell tisztítanunk. Ezt a beavatkozást nevezzük küretnek.  A betegség súlyosságától és mélységétől függően zárt vagy nyitott küretet végezhetünk.

Paradontális státusz

A fogágybetegség vagy parodontitisz (parodontitis, helytelenül parodontózis) sajnos ma már népbetegségnek számít, az emberek közel 40%-át érinti. A fogágybetegség (parodontitis) egy olyan krónikus gyulladásos megbetegedés, ami a fogak állcsontban való stabil rögzülését érinti. A fogágybetegség megállapításához nélkülözhetetlen a tasakmélység és a csontszint mérése.

A vizsgálatot parodontológus specialistánk végzi parodontális vagy fogágy szondával: minden fog mellett hat ponton mérjük a tasakmélységet, milliméteres pontossággal. Egészséges fogágynál a tasak mélysége nem haladja meg a 3 mm-t, ha viszont ez a mélység meghaladja a 4 mm-t, felmerül a fogágybetegség gyanúja.

Rendelőnkben a nemzetközileg elfogadott, sztenderdizált rendszert használjuk a fogágy vizsgálatának rögzítésére.

Fémkerámia korona

A fémkerámia korona magját fémváz alkotja, erre kerül rétegenként a természetes porcelánleplezés.
A fémváz anyaga többféle lehet, az egyszerűbb fémtől a nikkelmentes antiallergén fémen át az aranyötvözetig.

Air-flow

Az Airflowt, azaz a homokfúvásos fogtisztítást általában az ultrahangos fogkőeltávolítás után kiegészítő kezelésként alkalmazzuk, de külön kezelésként is végezhető, amennyiben csak az apró elszíneződéseket szeretnénk eltávolítani.
Az Airflow homokfúvós módszer hatékonyan eltávolítja az ultrahangos fogkőeltávolítás során esetlegesen a fogon maradó, szabad szemmel nem látható, apró fogkőszemcséket, és a felrakódott elszíneződéseket.
A homokfúvással történő fogtisztításnak az előnye, hogy nagyon gyengéden, mégis rendkívül hatékonyan tisztítja meg a fogakat a felületi felrakódásoktól, elszíneződésektől.

Otthoni fogfehérítés

Az otthoni fogfehérítéshez, a fehérítő sín elkészítéséhez lenyomatott veszünk a fogakról, mely alapján a fogtechnikai laborban egy nagyon pontosan illeszkedő, lágy műanyag sínt készítünk. Nagyon fontos a sín pontos illeszkedése, hiszen a zselének csak a fogakkal szabad érintkeznie, az ínnyel nem. Ebbe a hajlékony formába, sínbe kell behelyezni a fehérítő zselét, és fel kell helyezni a fogsorra. Célszerű éjszaka használni, mert fontos, hogy legalább 3-4 órát folyamatosan a helyén maradjon.

LED lámpás fogfehérítés

A fogak LED lámpás fehérítése. Speciális peroxidmentes gélt visznek fel fogaid felszínére, melyet LED lámpával aktiválnak. Az eljárás rövid idő alatt intenzív fehérítést garantál, és 3-5 árnyalattal fehérebb fogakkal léphetsz ki majd a fogászat kapuján. Ráadásul a végeredményt akár 1-2 évig is élvezheted.

Gyógyszeres alábélelés

Az alábélelés célja, hogy jó alapot biztosítson a fogtömésnek. Emellett szigetel, ha szükséges, elzárja a dentint. A nagyon mély szuvasodások esetében szükséges gyógyszeres alábélelést alkalmazni. A gyógyszeres alábélelés egyrészt szigetel, másrészt hatóanyagával segíti a fogszövet regenerálódását.