Ezen sorok olvasása közben érdemes finoman kitapogatni a nyelvünkkel a fogak felszínét. Ha egy vékony réteget érzünk, az jó eséllyel a fogkő jelenlétére utal. Ebben az esetben érdemes mielőbb gondoskodni a fogkő eltávolításáról. Ebben a cikkben megmutatjuk, miért célszerű kiemelten odafigyelni erre, illetve hogyan is néz ki a fogkőeltávolítás menete a gyakorlatban.

Pontosan mi is az a fogkő?

Jellegét tekintve leginkább a vízkőhöz lehet hasonlítani. Egy speciális anyag, amely az egymást követő étkezések és a mindennapi szokások folyományaként a fogak felszínén, a fogközökben, illetve az íny alatt tapad meg. Ez embertípusonként változó lehet, van aki hajlamosabb a fogkövesedésre, van, aki kevésbé, ugyanolyan gondos fogmosás, fogápolás mellett.

A természetes folyamatnak számító fogkő kialakulása összefüggésbe hozható a manapság jellemző étrenddel, italokkal és életmóddal. Amit fontos leszögezni, hogy a fogkő jelenléte nemcsak esztétikai szempontból előnytelen, hanem roppant kellemetlen fogágybetegségek kiváltója is lehet.

fogkő eltávolítás,

fogkő eltávolítás,

Mi minden történhet, ha nem sikerül gondoskodni a fogkő eltávolításáról?

Minél hosszabb ideig lesz elhanyagolva a fogkő jelenlétének kérdése, annál inkább hatványozottan jelentkezhetnek ennek a negatív következményei. Eleve számolni kell a fentebb is említett kevésbé esztétikus látvánnyal, amit a fogak felszínén jelenlévő fogkő okoz.

Aztán hasonlóan nemkívánatos jelenségnek számít a kellemetlen lehelet. Ami egyaránt előnytelen szituációkat teremthet különféle társas helyzetekben, a magánéletben, vagy akár üzleti találkozókon és eseményeken.

Ennél is komolyabb veszélyt jelenthet persze, hogy az eltávolítatlanul hagyott fogkő ínygyulladást, fogágybetegséget, fogszuvasodást okozhat. Sőt, szélsőséges esetetekben, hosszú távon akár a fogak elvesztéséhez is vezethet.

A fogkőeltávolítás kapcsán gyakorta felmerülő kérdések

Az egyik gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen gyakorisággal javasolt megoldani a fogkőeltávolítást? Az általános javaslatok szerint legalább fél évente legalább érdemes időt keríteni a dologra. De ha erre nem is feltétlenül jut idő, évente egyszer kimondottan ajánlott sort keríteni rá.

Szokták kérdezni azt is, hogy mennyire fájdalmas eljárásról van szó. Aggodalomra semmi ok, ugyanis teljes mértékben fájdalommentes az eljárás. Legfeljebb egy kissé furcsa, csiklandós érzésre lehet számítani a fogíny egyes pontjain.

Nagy előnye továbbá a fogkő eltávolításának, hogy viszonylag rövid idő alatt teljes mértékben kivitelezhető. Nyugodt tempó mellett sem szokott tovább tartani fél óránál, cserébe hosszabb távon segíthet gondoskodni a fogak védelméről.

A fogkőeltávolítás kapcsán gyakorta felmerülő kérdések

A fogkőeltávolítás kapcsán gyakorta felmerülő kérdések

 Hogy történik a fogkőeltávolítás nálunk a HOLLÁN Dent rendelőjében?

Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy speciális ultrahangos eltávolítót alkalmazunk a folyamat során. Amely egy egészen apró, vékony csúcsban végződő eszköz. Nagy előnye, hogy a fog minden felszínét elérjük vele, és a fogközökből is képes eltávolítani a fogkövet.

Miközben az ultrahangos fogkő eltávolítás zajlik, Ön páciensként jó eséllyel semmit nem érez. Ugyanis teljes mértékben fájdalommentes a beavatkozás. Sőt, még várakoznia sem szükséges, ha előzetesen időpontot foglal nálunk az alábbi elérhetőségeinken.

Miután megtörtént a fogkő eltávolítása, kiemelten fontos a fogak felpolírozása. Ezt egy speciális, magas minőségű polír pasztával végezzük el. A polírozás hatására a fogak felszíne rendkívül sima lesz, így a lepedék a későbbiekben nehezebben tapad meg a fogazaton.