A barázdazárás fájdalommentes beavatkozás, ezt rögtön szögezzük le! Miért kell elvégezni?

Az előtört fogak rágófelszíni barázdái, gödröcskéi ideális helyet teremtenek a baktériumok elszaporodására, az ételmaradékok felhalmozódására, melynek következtében szuvasodás alakulhat ki.

Már kisgyermek korban ajánlott a barázdazárás elvégzése,

szakorvos által, hogy minél több ideig egészségesen tudjuk tartani fogainkat.

A barázdazárás előnye, hogy teljesen fájdalommentes, gyorsan elvégezhető és 90%-a több év elteltével is a helyén marad, mindemellett pedig az újonnan előtörő csontfogak nehezen tisztítható felülete helyett egy könnyen tisztítható felületet hoz létre, így nem kell aggódnia egyik szülőnek sem afelől, hogy gyermeke nem sajátítja el időben a helyes fogmosás lépéseit vagy nem figyel még oda eléggé a szájhigiéniára.

Fontos, hogy a barázdazárás a szuvasodást megelőzésére szolgál, amennyiben már szuvas vagy lyukas egy fog abban az esetben tömés, fúrás és/vagy gyökérkezelés ajánlott a szuvasodás mennyiségétől és előrehaladottságától függően.

A barázdazárás menet:

  1. lépés: Fogak megtisztítása: alapos fogmosás a páciens által
  2. lépés: A fogzománc savas maratása: eltávolítja a zománc felső részét, hogy az anyag megfelelően meg tudjon kötni
  3. lépés: Szárítás: nagyon fontos a hosszútávú siker érdekében
  4. lépés: Barázdazáró anyag felvitele: Jelenleg kétféle barázdazáró anyagot használnak a fogorvosok; üveg ionomer cementet vagy rezint

A barázdazárás legnagyobb hátránya, hogy nem kopásálló. Így rágással és az idő múlásával a tömés megkopik, ami miatt a későbbiekben elmozdulhat és kieshet. Ezen kívül viszont nincs ismert hátránya és következménye a kezelésnek.