Elektromos fogkefe előnyei – Mindannyian egészséges és erős fogakról álmodunk, melyek ragyogóan fehérek és kevésbé fogkövesek. Sajnos egy átlagos manuális fogkefével ezeket nehéz elérni. Szerencsére azonban évek óta fellelhetőek a piacon olyan fogkefék, melyekkel lényegesen hatékonyabban végezhető a fogmosás. Az elektromos fogkefék valóban jobbak?

Melyek az elektromos fogkefe előnyei?

Klinikai tesztek alapján egy dolog biztosan kijelenthető: A rezgő és forgó mozgást végző elektromos fogkefék alaposabban gondoskodnak a szájüreg egészségéről, mint a hagyományos manuális fogkefék. A manuális fogkefékhez képest akár 100%-kal több lepedéket távolíthatunk el fogainkról. A fogászati eszközökre emlékeztető, kisméretű, kerek fej olyan mozgásra képes, amelyre az emberi kéz nem, vagyis növeli a fogmosás hatékonyságát.

A manuális fogkefékkel gyakran túl rövidre sikerül a fogmosás. Az sem biztos, hogy azt a megfelelő technikával végezzük, az elektromos testvéreikben viszont már beszerelt időmérő is megtalálható.

Plusz előnyt jelent a manuális fogkefével szemben a nyomásérzékelő is. Számos páciensnek abból adódóan jelennek meg kellemetlenségek, hogy alapvetően azt gondolják, hogyha erősebben mossák, akkor hatékonyabb lesz a lepedék eltávolítása is. Ezzel azonban csak fognyak kopást idéznek elő, amely fogérzékenységhez és esztétikai problémához vezetnek.

fogkefe, fogmosás

Melyik modell/kefe a legoptimálisabb számomra?

Fontos szempont a megfelelő fogkefefej kiválasztása. Számos különböző méretű és formájú sörtekialakítással találkozhatunk Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy az adott fej kompatibilis legyen a markolattal. A kisebb méretű fej azoknak javasolt, akik a nehezebben elérhető területeket szeretnék hatékonyan tisztítani (például az őrlőfogak mögött), illetve gyerekek számára is megfelelő. A nagyobb fejet azoknak célszerű választani, akiknek a fogazata nagyobb, vagy egyszerűen csak kellemesebb élményt nyújt számukra a használata. A különböző típusú fejek mind más‑más célt szolgálnak.

Fogkefefej választásnál figyelembe vehetjük a sörték különböző állásait. Ilyenek például a jobbra döntött sörték, melyek a fogközök és a fogszabályzó réseinek mélyre hatoló tisztítását teszik lehetővé. Ha fogaink vagy fogínyünk érzékeny, válasszunk puha sörtéjű fejet. Ha fehérebb fogakra vágyunk, próbáljuk ki a fehérítő fejet, melynek tulajdonságai hasonlóak a fogorvosi eszközökéhez.

Valóban fehérítő hatású az elektromos fogkefe használata?

Ez az állítás annyiban állja meg a helyét, hogy sokkal hatékonyabban képes eltávolítani a kávé, vörösbor, dohányzás okozta elszíneződéseket, így a fog természetes fehérségét hozza felszínre.

Ha megtaláltuk a számunkra megfelelő fogkefét még nincs vége az útnak a tökéletes szájhigiénia elérésében.

Elengedhetetlen a szájvíz és a fogselyem használata is.

A fogmosás mellett a fogselyem használata is nagyon fontos! Hiszen a fogkefe sörtéi nem érnek el minden pontot a fogak között és az ott maradt ételmaradékok fogszuvasodáshoz vezethetnek.

Végezetül pedig ami zárja a sort az a szájvíz használata, amit 2-4 naponta ajánlatos elvégezni a fogmosás után.

A megfelelő otthoni szájápolás mellett persze érdemes félévente ellátogatni fogkő eltávolításra dentálhigiénikusunkhoz.