A várandósság egy csodálatos, ugyanakkor nagyon nehéz időszak a kismamák életében. 9 hónapon keresztül nem csak a saját, de gyermekük jólétéért és egészségükért is ők felelnek. Ez pedig sokszor nehezebb, mint hinnénk!

A fogászati kezelések során is jobban oda kell figyelni, hogy káros sugárzás- és vegyszermentes kezelésben legyen része a kismamának és egyben a magzatnak is.

Mivel a várandósság nagyfokú hormonváltozással és a hormonháztartás felborulásával jár, ezért ilyenkor minden helyen megváltoznak a folyamatok, még a szájüregünkben is!

Mutatjuk, mire tudnak a kismamák figyelni a trimeszter időszakaiban:

Első trimeszter

Itt a szájhigiénia és a fogápolás az elsődleges cél. Mivel itt még nagyon aktív fejlődési időszakon megy keresztül a magzat, és nagy a vetélés kockázata, ezért csak sürgős esetben javasolt fogászati ellátás. Sőt, érdemes a terhesség előtt elmenni egy fogászati vizsgálatra, hogy kiszűrjék az esetleges fogszuvasodást és az egyéb problémákat, amik a későbbiekben gondot jelenthetnek.

Viszont ha kibírhatatlan fájdalom jelentkezik a terhesség első trimeszterében, akkor nem szabad halogatni a beavatkozást! Egy ilyen mértékű fájdalom eltűrése nagyobb kockázatot jelent a magzat egészségére, mint a fájdalom megszüntetése érdekében történő fogászati közbenjárás!

Ha szükséges a beavatkozás, akkor a fájdalomcsillapító, vagy komolyabb műtét esetén altató használata kifejezetten ajánlott, ezzel is a fájdalom káros hatásaitól óvjuk meg a fejlődő kisbabát.

Második trimeszter

Ha az elején nem jutottál el a fogorvoshoz, akkor most mindenképp menj el egy szűrésre. Itt már végezhetőek kezelések, és a mai világban a röntgentől sem kell tartania a kismamáknak. Ha van lyukas, szuvas, vagy gyökérkezelésre váró fogad, akkor itt már teljes nyugalommal elvégezhetőek ezek a beavatkozások.

Harmadik trimeszter

Az erre az időszakra csúsztatott, nagyobb műtéteket, kezeléseket ismét nem ajánlott elvégezni. Egyrészt a kismamáknak sem kényelmes nagy pocakkal hosszasan háton feküdni, másrészt a műtétek által kiváltott stressz beindíthatja a szülést is.

A leggyakoribb probléma pedig, amikkel a kismamáknak meg kell küzdeniük a terhesség idején:

Fogínygyulladás

Sok kismamánál tapasztalható az ínyfájdalom. Ezt meg kell vizsgáltatni, ugyanis ha nem foglalkozunk vele, akkor komoly panaszok is kialakulhatnak miatta. Ez az enyhébbtől a súlyosabb tünetekig is előfordulhat, lehet akár pirosság, duzzanat, érzékenység, vérzés, és nagyon súlyos esetben a fogak mozgása is érzékelhető.

A megelőzés a legfontosabb

Viszont, ahogy a legelején is szó volt róla, a kismamák esetében a megelőzés a legfontosabb!

Hogy mit tehetsz ennek érdekében?

  • Menj fogászati szűrésre és kezeltess mindent, még a terhesség előtt.
  • Jobban figyelj oda a szájápolásra – puha fogkefe, szájvíz, és rendszeres fogselyem használata.
  • Fogkefét, vagy elektromos fogkefe esetén a fogkefe fejet 2-3 havonta kell cserélni.
  • Rendszeresen menj el fogkőleszedésre.
  • A reggeli rosszullét után nem szabad azonnal fogat mosni. Öblítsd ki a szád, és várj pár percet utána, mielőtt fogat mosol.
  • Érdemes hanyagolni a cukros és savas ételeket.
  • Konzultálj minden esetben a fogorvosoddal! A szájvíz esetében is, hogy biztosan olyat használj, amiben nincsenek a magzatra ártóan ható anyagok.