Az egyik leggyakoribb probléma, amivel felkeresik pácienseink a rendelőnket, az a lyukas fog. Ritkán találkozni olyan emberrel, akinek 30 éves koráig nem volt szüksége fogtömésre.

Mitől alakul ki a szuvasodás?

A baktériumok a felelősek a lyukas fogak kialakulásában, ugyanis ezek az általunk elfogyasztott szénhidrátokból táplálkoznak, ezek lebontása savtermeléssel jár, ami pedig károsítja a fogzománcot.
A zománc kopásával pedig megszűnik a fogbél védelme is.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Természetesen a lyukas fog kialakulása nem egyik napról a másikra történő folyamat.
Először a zománc külső rétege sérül, amit laikusként észre sem vesz az ember, viszont ezt megfelelő szájhigiéniával (alapos fogmosásással) megállítható.

Amennyivben már nagyobb mértékű a szuvasodás, látható jelei vannak, érdemes minél hamarabb fogorvoshoz fordulni, aki tisztítással és fogtöméssel könnyen megszünteti a problémát.

Ne várjunk túl sokáig, ugyanis, ha a gyulladás eléri a fogbélt, már csak a gyökérkezelés segíthet, ami valljuk be, nem tartozik a legkellemesebb fogászati kezelések közé. Arról nem is beszélve, hogy a gyulladás könnyen átterjedhet a csontállományra, ami erős fájdalommal is járhat.

 

Mire kell számítani egy fogtömésnél?

Lássuk milyen lépései vannak a kezelésnek:

  • Először a fogorvos megtisztítja a fogat, eltávolítja a szuvasodott részt.
  • Ezt követően speciális anyagokkal kezeli és készíti elő a fogat.
  • Rétegezve megtölti az orvos a fogat esztétikus tömőanyaggal, és minden réteg után UV- lámpával megvilágítja, ugyanis a tömőanyag UV- fény hatására szilárdul meg.
  • A következő lépés a tömés felszínének kialakítása, megformálása és a harapási magasság beállítása.

Fogtömést követően nincs túl sok szabály, amit be kell tartanunk. Az érzéstelenítő (amennyiben használt az orvos) hatásának elmúlásáig nem szabad étkezni, azonban vizet fogyasztani óvatosan igen, figyelve arra, nehogy félrenyeljen.