Mi az a gyökérkezelés?

Az utolsó módja a fogak megmentésének. Hogy miért?

Nagy mértékű szuvasodás esetén a fogbél- más néven pulpa- baktériumokkal fertőződik meg. Ez fájdalommal jár és ennek megszüntetésére már csak a gyökérkezelés alkalmazható.

Mit jelent a gyökérkezelés?

Röviden, a fogbél megtisztítását, a gyökércsatornák fertőtlenítését és a fog töméssel való lezárását.

Mi ennek a menete?

Először is, jelentkezz be fogáasztunkra!

Konzultáció alkalmával készítünk egy panoráma röntgent, melyen az orvos látja melyik fogakkal van probléma, hány gyökércsatorna van és milyen mértékű a szuvasodás.

  1. Első lépés a kezelésben az érzéstelenítés. A gyökérkezelés olyan kezelés, amelyhez mindenképpen szükség van érzéstelenítő használatára.
  2. Fúrás. Nem kell megijedni, nem érzékel a páciens semmit belőle, azonban ahhoz, az orvos eljusson a pulpáig, lyukas kell fúrnia a fogkoronába.
  3. Csatornák feltárása. Ez sokszor nehéz feladatnak bizonyul a fogorvosok számára, ugyanis a gyökércsatornák elhelyezkedése és száma változó.
  4. Tisztítás. A gyökércsatornák kitisztítása a következő lépés. Ilyenkor a gyulladást okozó baktériumoktól szabadítjuk meg a fogat.
  5. Fertőtlenítés. Ez kihagyhatatlan része a gyökérkezelésnek, ugyanis ezáltal a lépés által szüntetjük meg a gyulladást.
  6. Ideiglenes tömés. Lezárjuk a fog felszínét, hogy az ételmaradékok ne tudjanak a fogbélbe jutni.

Fontos megjegyeznünk, hogy a gyökérkezelés egy többlépcsős folyamat.

Minimum 2-3 alkalommal kell ellátogatnunk a fogorvosunkhoz, hogy eredményes legyen a kezelés.

Az első alkalom után jön a várakozás, ami nagyjából egy hetet jelent. Ezalatt általában felmerülnek még problémák, előfordulhat fájdalom is. Amennyiben nincs panasza a páciensnek, 1 hét után jöhet vissza végleges tömésre.