Az éjszakai fogcsikorgatás igen gyakori és alattomos fogászati probléma, amelynek során a páciens alvás közben egymáshoz szorítja a fogait.

Az éjszakai fogcsikorgatás leggyakoribb kiváltó okának a stresszt tartják, a folyamatos lelki megterhelés miatt ugyanis a szervezet még éjszaka sem tud pihenni. Alvás során újra átéljük a minket napközben kínzó problémákat, ezért izmaink megfeszülnek, és kóros mozgásmintázat alakul ki.

A stressz mellett okozhatják a túl magas tömések, fogbetétek vagy fogpótlások (korona, híd, protézis); kialakulhat gyógyszerek mellékhatása miatt.

Sajnos épp ezért is tartjuk alattomosnak, hiszen a páciens nem veszi észre legfeljebb a másnap jelentkező tünetekből sejtheti, hogy probléma van. Esetleg a vele együtt alvó személy hívhatja fel rá a figyelmet.

Harapásemelő sín éjszakai fogcsikorgatás ellen

A statisztikák szerint már nemcsak a felnőttek, hanem sok fiatal és gyerek is érintett, sőt, a legtöbbjüknél csak a fogorvos hívja fel a figyelmet a problémára. Jól látható, hogy ez is újabb indok amellett, hogy miért nem éri meg elhanyagolni a rendszer fogászati kontrollt. Ennek során a különböző problémákat a szakorvosok időben észrevehetik.

A harapásemelő sín egy rugalmas (gumiszerű) borítás, mely képes arra, hogy az alsó, felső vagy akár mindkét fogsorra kerülve elnyelje a fogak összeszorításából származó erőket.

A fogazathoz tökéletesen illeszkedő harapásemelő használata kezdetben magát az összeszorítást nem akadályozza meg. Mint közbülső elem segíti kilazítani a rágóizmokat, sőt, megszünteti a csikorgatással járó kellemetlen hangokat is. Hosszú távú alkalmazással akár a kiváltó okok is megszüntethetők.

Ha érdekel a fenti megoldás, kérlek keress bennünket, és egyeztessünk egy vizsgálati időpontot.