Mentális egészségünk az egész testünkre hatással van, igen még a fogaink állapotára is!
A mentális problémákat sokszor olyan pótcselekvések kísérik, amelyek károsító hatással vannak a fogakra. Ilyen például a dohányzás, a fogcsikorgatás, a rossz szájhigiénia.

A mentális egészségi problémák, mint például a stressz, a depresszió és a szorongás, gyakran okoznak fizikai tüneteket, mint például fejfájást, emésztési problémákat és általános fáradtságot.

A fogaink állapota is kapcsolatban állhat mentális egészségünkkel, hiszen a stressz és a depresszió növelhetik a rossz szájhigiénia esélyét, ami fogínygyulladáshoz és fogvesztéshez vezethet. Emellett, ha valaki rosszul érzi magát mentálisan, az olyan dolgokra is hajlamosabb lehet, mint például a dohányzás vagy az egészségtelen ételek fogyasztása, amiknek szintén károsító hatásuk lehet fogainkra.

Tehát lényeges fontosságú, hogy figyeljünk mentális egészségünkre, mert ez nagymértékben befolyásolhatja fizikai egészségünk állapotát, így fogaink állapotát is.

Mentális állapotunk- fogaink és a táplálkozási zavarok

A szorongás sokszor étvágytalanság formájában jelenik meg. A kevés, nem megfelelő mennyiségű vitamin és tápanyagbevitel a szervezet gyengüléséhez vezet, ami szájüregi panaszokat is okozhat. Különösen a fogak esetében érdemes figyelmni a megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitelére is, megfelelő mennyiségű folyadékkal.

A depressziós emberek gyakran kompenzálják ezt édes, cukros ételek italok fogyasztásával, azonban amellett, hogy plusz kilókat is eredményezhetnek, a fogak romlását is előidézhetjük velük.

Különösen, ha ezzel együtt elhanyagolják fogaik rendszeres tisztítását, mosását.

Hosszantartó mentális betegség esetén az alkohol vagy kábítószer fogyasztásának kockázata is magasabb, ami szintén roncsolja a szájüregi szöveteket és csontokat.
Stresszes élethelyzetben gyakran jelentkezik az éjszakai fogcsikorgatás is, ami a fogzománc kopását és az állkapocs fájdalmát okozhatja.

Nem beszélve arról, hogy általában senki sem szeret fogorvoshoz járni, akik viszont szorongásos tünetekkel küzdenek, hajlamosabbak a fogászati kezelések halogatására.


Rossz szájhigiénia

Az alacsony energiaszint és kimerültség miatt, a napi rutinfeladatok elvégzése is nehézséget tud okozni.

Nem fordítunk elég figyelmet a szájápolásra, és ez előbb-utóbb fogkőképződéshez vezet, ami gyulladást, és legvégső soron a fogak elvesztését is eredményezheti.

A rossz szájhigiénia számos fogászati problémát okozhat. Első kellemetlen jelleit környezetünk is visszaigazolja, ez pedig a rossz lehellet.

Tehát, ennek elhanyagolása elsősorban fogkőképződéshez vezethet, ami a fogak felületén lévő baktériumokból és nyálkából álló réteg. A fogkő lerakódása elősegíti a fogínygyulladást és a fogak elszíneződését, és ha nem kezelik, akkor a fogakat károsíthatja, és fogvesztéshez is vezethet. A fogkőt a fogorvos vagy fogorvosi asszisztens távolíthatja el, de a legjobb megelőzni a fogkőképződést rendszeres fogmosással és fogselyem használatával.

Emellett a rossz szájhigiénia olyan betegségek kialakulásához is vezethet, mint például a szájban lévő sebek és a fogínygyulladás. A szájban lévő sebek (úgynevezett afták) gyakran fájdalmasak és kellemetlenek, és ha nem kezelik, akkor a fogínygyulladáshoz vezethetnek. A fogínygyulladás a fogíny gyulladása, ami fájdalmas és vörös lesz, és ha nem kezelik, akkor a fogakat is károsíthatja. A fogínygyulladás megelőzésére fontos rendszeresen fogat mosni, fogköztisztítót, fogselymet is használni, valamint időnként fogorvoshoz járni a fogak és a fogíny állapotának ellenőrzésére.

Táplálkozási zavarok, fogászati problémák, mentális állapot, hollan dent

Mikor érdemes felkeresni a fogorvost?

Évente 1-2 alkalommal lényeges fogorvosunk rendszeres, rutinszerű felkeresése. Az ilyen ellenőrzések során a fogorvos nemcsak a fogaink állapotát tekinti át, de a szájüregünk állapotát, higéniáját is megvizsgálja. Ha van valamilyen gyulladás, góc van, akkor arra fény derül.

A fogorvosi rendelőt általában érdemes akkor is felkeresni, ha panaszokat észlelünk, például fájdalmat, duzzanatot, vagy vérzést a fogaknál vagy az ínyen. Ha a fogak elszíneződtek, felkereshetjük kezelőorvosunkat fogfehérítés céljából is.

Ezen kívül ajánlott évente legalább egyszer fogorvosi vizitre menni a rendszeres átvizsgálások és a profilaktikus kezelések miatt. Ha valaki fél a fogorvos látogatástól, vagy érzékenyek a fogai,  akkor isérdemes rendszeresen kell kontrollra járni. Az általánosan ajánlott időköz 6 hónap – 1 év.

Mindig érdemes azonnal fogorvoshoz fordulni, ha észlelünk bármilyen problémát, ami fogunkat, ínyünket, vagy nyelvünket érinti, mert minél előbb felkeressük a fogorvost, annál nagyobb eséllyel sikerülhet megelőzni a további károsodást és komolyabb beavatkozásokat elkerülni.

Érdemes tehát odafigyelni fogaink egészségére, és amennyiben szükséges, felkeresni egy szakembert.