A zárt és nyitott kürettálás módszerét a fogágy betegségeinek kezelésekor alkalmazzák a fogorvosok. Mind a nyitott, mind a zárt küret a fogat tartó szövetek egészségének helyreállítását szolgálják. A kürettálás, azaz a mélytisztítás révén az íny alatti gyulladt tasakok és a fogak gyökérfelülete megtisztítható, így visszaállítható az íny és a fogazat épsége.

A probléma súlyosságától függően, az íny alatti fertőzött terület megtisztítása történhet zárt és nyitott küret formájában, mindkettő az íny-kötőszöveti szerkezetének helyreállítását szolgálja.

Zárt kürettálás menete

Kevésbé súlyos esetben zárt küretet alkalmaz a fogorvos. Ilyenkor feltárja és megtisztítja a fertőzött, gyulladt területet. Az eljárás kézi eszközzel történik, a kíméletes tisztítást ultrahanggal működő eszköz biztosítja. A kürettálás célja, hogy a gyulladásos tasakok megszűnjenek és az íny vissza tudjon tapadni a fogra. A beavatkozást követően gyógyulási idő szükséges, melynek végén a fogorvos ellenőrzi az elért eredményt.

Küretálás, mélytisztítás - hollandent.hu

Kürettálás, mélytisztítás – hollandent.hu

nyitott kürettálás

Ha az íny alatti fertőzés túl mélyre hatolt, a fogorvos nyitott kürettálást javasol. Általában régóta fennálló, krónikus eset megoldására szükséges ez a sebészeti beavatkozás. Ilyenkor a fogíny felső részének eltávolításával hozzáférnek a mély, szondával feltárhatatlan ínytasakokhoz, és megtisztítják azokat. A nyílt kürettálás során a fog gyökeréről nagy hatékonysággal lehet eltüntetni a gyulladásokat, így a fog megtartása új esélyt kaphat. Az íny esetleges korrekciójához, teljes gyógyulásához lézeres eljárásra lehet szükség a rehabilitáció során.

Fontos megjegyezni, hogy a zárt és nyitott kürettálás igen hatékony eszköz a fogorvosok kezében, de önmagában nem örökre szóló megoldás. A fogak higiénéjére vigyázni kell ahhoz, hogy fogaink sokáig szolgálhassanak! Elengedhetetlen a helyes és alapos fogmosás és fogköztisztítás csakúgy, mint a rendszeres fogkőeltávolítás és a fogászati kontrollokon való részvétel. Ne feledje, minél hamarabb tárják fel a fogászati panaszok hátterét, annál könnyebben lehet megoldást találni az adott problémára.

Tekintse meg további szolgáltatásainkat:

További információért, bejelentkezésehez, keressen bennünket Kapcsolat menüpontunkban.