A fog implantátum olyan mesterséges anyag, amely az emberi szervezetbe gyógyászati célzattal ültetnek és valamilyen funkciót látnak el. A fogászati implantátumok az elvesztett fogak pótlására használt, csontba helyezett segédeszközök, melyek segítségével visszanyerhető a megfelelő rágási képesség, hangképzés és esztétika.

A fogászati implantátum részei:

A fogimplantátumok alapvetően három fő részből állnak. Bár a mindennapokban a teljes pótlást is ennek hívjuk, a tényleges fog implantátum alatt csak azt a titán csavart értjük, amely a csontba kerül (ún. műgyökérként). Az implantátumok több méretben érhetőek el, mindig az adott szituációtól függ, hogy éppen melyikre esik a választás.

A második alkotóelem az úgynevezett felépítmény, amely egy közti elemként szolgál a titán csavar (implantátum) és a korona/pótlás közt. A felépítmény általában csavar útján rögzül az implantátumban, míg a korona szintén csavarral, vagy ragasztással kapcsolódhat hozzá. A felépítmény lehet gyárilag előre gyártott, ám készülhet egyénileg is.

A harmadik fő rész a felépítményre kerülő korona. Ez hasonlóan a hagyományos, lecsiszolt fogakra készülő koronákhoz a fogtechnikus által készül a páciens szájához egyénileg kialakítva. Leegyszerűsítve a csavar az egykori fog gyökerének, a felépítmény és a pótlás együttesen pedig a fog koronájának felel meg.
A beültetett implantátumokra az önálló koronákon kívül azonban számos más fogpótlás is tervezhető, úgymint rövidebb vagy hosszabb hidak, illetve teljes kivehető pótlások.

fogimplantátum, fogázati implantátum, Hollan Dent

Melyek a fogászati implantátumok előnyei?

Ugyan olyan, mint az eredeti!
Ha van olyan ismerősöd, aki átesett már fogbeültetésen, akkor nála is megfigyelheted, hogy egyáltalán nem látszik, melyik fog lett helyettesítve. A beültetett fog teljesen beleolvad a környezetébe, mintha mi sem történt volna.

A mosolyod ezután is ugyan olyan széles és ragyogó lehet, mint előtte!

  • A fog minden funkcióját tökéletesen ellátja
  • Ugyan úgy lehet vele enni, inni, harapni és rágni, semmi különbséget nem veszel észre a használata során.
  • Fogmosáskor sem kell kikerülni azt a területet, sőt, az implantátum tisztítására különös figyelmet kell fordítani, hogy ne kerüljön be alá szennyeződés.
  • A fogászati implantátum vigyáz arcod szerkezetére.

Ha van hiányzó fogad, akkor mindenképpen javasolt a pótlása, már csak azért is, hogy arcod formáját meg tudd őrizni. Bizony, jól olvasod, arcszerkezeted is befolyásolhatja egy hiányzó fog, mégpedig negatívan!

fogimplantátum, fogázati implantátum, Hollan Dent
A rágás közben kifejtett erők segítenek fenntartani a csontok erősségét, ami a foggyökéren keresztül hatol el a csontig. Egy hiányzó fog esetében viszont nincs semmi, amin keresztül eljuthatna ez az erőkifejtés a csontokig, ami emiatt sorvadásnak indul. A csont zsugorodása közben pedig arcunk formája is megváltozik.

A fogászati implantátum önbizalmat ad!

Nem kell félned, hogy kilátszik az elvesztett fog helye, hogy selypíteni fogsz miatta, vagy hogy az implantátum feltűnő lesz a többi, természetes fog között. Nem gátol a beszédben, az evésben, vagy a mosolygásban, sőt, épp ellenkezőleg!
Visszanyerheted az elvesztett foggal odalett önbizalmadat is, mert nem kell többé a pohár mögé bújnod beszélgetés közben, odafigyelned a beszédedre, nehogy olyan szót mondj, amit nem tudsz rendesen kiejteni, vagy álcáznod a nevetésed!

Fogimplantátum a Hollan Dent-nél.

Hosszútávon tudsz tervezni vele!

A fogimplantátum a leghosszabb ideig tartó fogbeültetési módszer!

Nem hogy évente, de 10 év múlva sem kell cserétől tartanod, megfelelő szájápolás mellett ez az eljárás egy életre szól!

Ráadásul a beültetés során nem kell lecsiszolni a környező fogakat, megvédve ezzel őket a roncsolódástól, illetve az implantátumok szövetbarát anyagokból készülnek, amik nem okoznak irritációt, allergiás reakciókat, és a csontszövetek is jól reagálnak rájuk.

További információkért keress bennünket „Kapcsolat” menüpontunkban!