A kofferdam tulajdonképpen vékony latex vagy nitril lap, amelyet arra használunk, hogy a műtéti területet (egy vagy több fog) elkülönítsük a száj többi részétől.
Endodontia (gyökérkezelésnél), rögzített fogpótlásoknál (héjak, koronák), fogpótlásoknál alkalmazzuk.

Előző blogcikkünkben a fogászati érzéstelenítésről írtunk, olvasta már?

A kofferdam fő funkciója az izolálás

(azaz megakadályozza, hogy a nyál vagy a vér zavarja a fogászati munkát). Több helyi is említik még nyálrekeszként is. Ezeknek a biológiai folyadékoknak a beavatkozása a gyökércsatornák számára a szájüregi mikroorganizmusok fertőzését okozhatja, vagy befolyásolhatja a restauráció minőségét.

kofferdam fogaszati kezelések

kofferdam fogaszati kezelések

A kofferdam használata megakadályozza továbbá a fogorvosi munka során használt oldatok és anyagok belégzésének kockázatát. A kofferdamot a különálló fog vagy fogcsoport fölött speciális bilincsek segítségével rögzítik. Ez szárazon tartja a fogat és védi a mikroorganizmusoktól.

A kofferdam technikai helyzettől függően a következő előnyöket kínálja a fogorvosnak, csapatának és a páciensnek:

  1. optimális nedvességkezelés, hosszabb ideig
  2. a munkabiztonság javítása
  3. Fertőzésvédelem és megelőzés
  4. A szomszédos lágyrészek védelme és visszahúzása
  5. optimalizált nézet és minőségjavítás.
  6. Miért hasznos a kofferdám izolálás?

A minőségi tömőanyagok nagyon érzékenyek a nedvességre, szerkezetüket a nedvesség, vagy a nyál, esetleg a kilélegzett pára befolyásolja. A kofferdám izolálás abban segít, hogy az elkészített tömések a magas esztétika mellett hosszú élettartamúak is legyenek, és kevésbé szuvasodjanak alá.

Köszönöm, hogy elolvasta írásunkat. Ha kérdése van, vagy szolgáltatásainkat szeretné igénybe venni, Hollán Ernő utcai fogászati rendelőnkben kérem,

keressen bennünket időpont foglalással kapcsolatban.

Hollandent.hu - kofferdam