A bölcsességfog eltávolítására manapság nagy félelemmel gondolunk mindannyian. Főleg, ha sebészeti úton történik, azonban arról kevesen beszélnek, hogy ha sokáig húzódik az, hogy rávegyük magunkat a beavatkozásra az komoly fogászati problémákhoz is vezethet.

A bölcsességfog, azaz a leghátsó őrlőfog már serdülőkorban megkezdi a növekedést,

de az íny áttörésére 18. és 25. életévünk között kerül sor.

Van, akinek ez minden különösebb probléma nélkül megtörténik. Ebben az esetben nem feltétlen szükséges az eltávolítása, azonban akad olyan eset is bőven amikor problémát okozhat.

Ilyen lehet például, ha nincs elég hely a számára, ezáltal eltolja növekedés közben a többi fogat is. Ennek következményeként pedig szükség lehet fogszabályozásra is a későbbiekben.

bölcsességfog eltávolítása

A másik eshetőség, hogy nem tudja teljes mértékben áttörni az íny felületet, melynek következtében fájdalom, szuvasodás, gyulladás képződhet. Rosszabb esetben pedig tasakok (ciszták), mellyel mielőbb parodontológushoz kell fordulni.

A bölcsességfog eltávolítására két módszer van;

  • abban az esetben, ha gondtalanul kibújt, a fogorvos könnyedén ki tudja húzni azonban,
  • ha még nem bújt ki teljesen, de javasolt az eltávolítása vagy kibújt már, de még fedi egy részét íny akkor műtéti úton szájsebész tudja eltávolítani.

Ha Ön is hasonló problémával kerül szembe, vagy nem tudja biztosan eldönteni, hogy milyen állapotban vannak bölcsességfogai, forduljon hozzánk bizalommal!