A foghúzástól mindenki fél. Ez természetes, azonban a legújabb technológiáknak és az ügyes kezű orvosoknak köszönhetően egy pár perces beavatkozásról van csupán szó. (Kivételt képez ez alól a műtéti fogeltávolítás).

Érdemes azonban a foghúzás utáni tanácsokat betartani, ugyanis könnyen rémálommá válhat a fogeltávolítás, ha nem figyelünk ezekre.

Ha fogfájást észlel, érdemes azonnal bejelentkezni hozzánk egy vizsgálatra:

Lássuk mik azok a természetes tünetek, amik jelentkezhetnek 24 órával az eltávolítás után:

 • Zsibbadás: Az érzéstelenítő beadása után nagyjából 3-4 óráig még zsibbadunk, és ez egy idő után kellemetlenné válhat. Nem tudunk inni, enni és beszélni rendesen. Víz ivása megengedett akkor, ha már kellőképp enyhült az érzéstelenítés. Erre azért fontos figyelni, mert a teljes zsibbadás által könnyen félrenyelhetünk.
 • Vérzés: A kezelt terület 20-30 perc után már nem vérezhet. Addig érdemes tamponálni a sebet. Amennyiben ezután, esetleg több órán keresztül fennáll a folyamatos vérzés, keresse fel orvosát, és ő tájékoztatni fogja a teendőkről. Normál esetben 20 perc után kialakul a vérdugó, amely elzárja a sebet és megakadályozza a baktériumok bejutását. Kérjük ne szívogassa a sebet, ugyanis ezáltal a vérdugó távozik és újra megindul a vérzés.
 • Duzzanat: Teljesen normális tünet foghúzást követően. Jegeléssel, vizes borogatással tudjuk enyhíteni. Fontos, hogy ne közvetlenül a bőrfelületre tegyük a jeget, ugyanis szövetkárosodást okozhatunk vele. Óránként ismételve 5-10 perces jegelés elég.
 • Orrfújás, tüsszentés: Bármikor ránk törhet az inger, ilyenkor óvatosságra intjük a pácienseket, ugyanis a kezelt terültet óvni kell a nagy nyomástól. A tüsszentést semmiképp te tartsuk vissza, ugyanis fennáll az arcüreg megnyílásának esélye. Hogyan ismerhetjük fel? Orrfújás következtében a sebnél buborékok keletkeznek. Ilyenkor azonnal forduljon kezelőorvosához!

 • Mit ne fogyasszunk?
  Minimum 3 napig kerülni kell a tejtermékek, az alkohol és a teák fogyasztását. Érdemes az első pár napban a kemény, szilárd ételek helyett pürésített táplálékot fogyasztani.
 • Fájdalom: 1-2 napig teljesen normális a fájdalom foghúzás után. Enyhítésére bármilyen, Önnek bevált fájdalomcsillapítót alkalmazhat.
 • Higiéniai, tisztítás: Óvatosan, de alaposan kell tisztítani a seb körüli részt.
  A szájüregben képződő lepedékek nem juthatnak a sebbe. Pár nap elteltével tisztíthatjuk finoman egy tiszta, puha fogkefe segítségével a sebet is. Ezzel kapcsolatban nyugodtan kérjünk segítséget fogorvosunktól.
 • TILOS a dohányzás. Ugye ezt nem kell magyaráznunk? Legalább 4-5 napig, de inkább tovább kerüljük.
 • Edzés: Az intenzív sportolás, megerőltetés, szaunázás és gőzfürdők rossz hatással vannak a sebgyógyulásra és vérbőséget okoznak, ezért kerülendőek minimum 2-3 napig.

Fontos a pihenés!
A szervezetünknek szüksége van a regenerálódásra, szánjunk rá időt a gyorsabb gyógyulás érdekében!