Fogínysorvadás kezelése

Manapság a fogínysorvadás népbetegségnek számít, hiszen a magyar lakosság közel 80-90%-át érinti kisebb-nagyobb mértékben, ennek ellenére még mindig kevesen tudnak róla.

Hogyan alakul ki a fogínysorvadás?

A parodontitis egy orvosi szakkifejezés, amely fogágybetegséget, fogínysorvadást jelent. A fogínysorvadás egy olyan krónikus gyulladásos betegség, amelyet baktériumok okoznak, és az esetek legnagyobb részében kevés panasszal jár.

A fogínysorvadás betegség alapvetően az el nem távolított lepedék és fogkő miatt alakul ki. A lepedék és a fogkő olyan életteret biztosít az agresszívabb baktériumok számára, amelyek hozzájárulnak a fogszuvasodás kialakulása mellett a fogínygyulladás (latinul: gingivitis), illetve a fogínysorvadás kialakulásához.

Kezdetben csak az ínyed gyullad be, majd abban az esetben, ha nem kezelik a fogínygyulladást, rosszabb esetben kialakulhat a fogágybetegség, amikor már a fogat tartó szövetek, valamint a csont is elkezd bomlani.

A fogágybetegség kialakulását nagyban segítik a különféle betegségek, egészségi állapotok, rossz szájhigiénia, örökletes tényezők, gyógyszerek szedése, hormonális változások, illetve a káros szokások is, mint például a dohányzás.

Mik a leggyakoribb fogínysorvadás tünetek?

  • fogínyvérzés,
  • bedagadt íny,
  • ínyduzzanat,
  • fogíny fájdalom,
  • rossz lehelet,
  • a fogíny visszahúzódása,
  • fogak elvándorlása,
  • nagy mennyiségű fogkő felhalmozódása,
  • előrehaladottabb állapotban a fogak már mozoghatnak is.

Okozhat-e fogínysorvadást egy bölcsességfog?

Sajnos a rossz pozícióban álló, illetve nehezen tisztítható bölcsességfogak hozzájárulhatnak a fogínysorvadás kialakulásához. Ebben az esetben a Hollán Dent fogorvosa a fogínysorvadás kezelése során eltávolítja a bölcsességfogat.

Hogyan történik az fogínysorvadás kezelése?

Sokan úgy gondolják, hogy a fogínysorvadás kezelése fájdalmas, de ez nem igaz, hiszen a kezelések helyi érzéstelenítésben történnek. A páciens fogíny visszahúzódás kezelése közben mindössze a zsibbadást érezheti, ami kicsit kellemetlen, fájdalmas lehet.

Gyakran a menthetetlen fogak eltávolítására is sor kerül, mivel azokat a fogakat, melyek körül már túlságosan nagy a gyulladás, illetve a csontpusztulás, el kell távolítani. Ezt azért teszi a fogorvos, mert a gyulladás fenntartásában nagy szerepet játszanak ezek a fogak, a még menthető fog mellett.

Ha azt tapasztalod, hogy fogmosáskor, vagy fogselyem használatakor vérzik az ínyed, akkor azonnal keresd fel a fogorvost!

Érdemes hat havonta elmenni a fogorvoshoz, mert az időben diagnosztizált fogínysorvadás teljesen kezelhető. Abban az esetben, ha halogatod a problémát, akkor már nehezebb és hosszabb ideig tarthat a kezelés.

Szeretnél többet megtudni fájdalommentes kezeléseinkről? Akkor tekintsd meg szolgáltatásainkat!