Az éles, tompa vagy lüktető fájdalom, ami a fogak körül jelentkezik, bizony mindenkit kellemetlen helyzetbe hozhat. A fogfájdalom sokféle okból adódhat, és megfelelő kezelés nélkül akár még súlyosabb problémákat is okozhat. 

De mi okozhatja a fogfájdalmat, és mit tehetünk ellene? Íme néhány általános ok és kezelési mód:

  • Fogszuvasodás:
    Az egyik leggyakoribb ok a fogfájdalomnak a fogszuvasodás. A fogszuvasodás során a fogzománcot baktériumok támadják meg, ami lyukakat okoz a fogakban. Ennek eredményeképpen a fog belső rétegei (a dentin és az idegek) károsodhatnak, ami fájdalmat okozhat. A fogszuvasodást általában fogtömésekkel vagy koronákkal kezelik.
  • Gyulladásos folyamatok: Az ínygyulladás (gingivitis) vagy a fogágygyulladás (periodontitis) is fájdalmat okozhat a fogak körül. Ezek a betegségek általában a rossz szájhigiénia vagy a dohányzás következményei lehetnek. A gyulladásos folyamatokat rendszeres fogászati ​​ellenőrzésekkel és megfelelő szájhigiéniával lehet kezelni.
  • Fogágybetegség: A fogágybetegség olyan állapot, amely a fogakat és az ínyt tartó struktúrák (íny, foggyökerek, állcsont) károsodásához vezet. Ez gyakran fogínyvérzéssel, fogak elmozdulásával és fájdalommal jár. A fogágybetegség kezelése általában fogorvosi beavatkozást igényel, például mélytisztítást vagy sebészeti kezelést.
  • Fogszabályozási problémák: Ha fogszabályozóval kezelnek, az első néhány napban vagy az állítások után fájdalom és kényelmetlenség jelentkezhet. Ez általában átmeneti és kezelhető fájdalomcsillapítókkal vagy más módszerekkel.
  • Repedés vagy törés: Ha a fogad repedt vagy megtört, az fájdalmat okozhat, különösen ha az idegek érintettek. Ilyen esetekben azonnal fordulj fogorvoshoz, mert a repedés vagy törés további károsodást okozhat.

Fontos megjegyezni, hogy ha hosszabb ideig tartó vagy súlyos fájdalmat tapasztalsz a fogaid körül, mindenképpen keresd fel fogorvosodat. A fogfájdalom hátterében komolyabb fogászati ​​problémák is állhatnak, amelyek megfelelő kezelést igényelnek.