A panoráma röntgen, azaz orvosi szakszóval „ortopántomográfia” tulajdonképpen egy ma már minden jól felszerelt fogászaton megtalálható 2D felvételt alkotó eszköz, mely segítségével a fogorvosok a szabad szemmel nem látható elváltozásokat is könnyedén észrevehetik, ezáltal 100%-os diagnózist tudnak felállítani és ehhez mérten a lehető legjobb kezelési tervet tudják elkészíteni személyre szabottan.

Biztonságos-e a panoráma röntgen?

A válasz egyszerű: Igen!

Bár éri sugárzás a szervezetet, ez elhanyagolható. Főleg úgy, hogy a páciensek védő ólommellényt is viselnek. Az eljárás gyors és teljesen fájdalommentes. Egyedül várandós kismamáknak nem ajánlott.

Célunk, hogy segítsünk megérteni, mikor érdemes választani ezt a speciális röntgenfajtát, ami egy egyedi képalkotó eljárás számos orvosi és fogorvosi területen alkalmazható. Az alábbiakban alaposabban bemutatjuk a panoráma röntgen előnyeit és alkalmazási területeit:

Mi az a panoráma röntgen?

A panoráma röntgen egy olyan képalkotó eljárás, amelyet a fogorvosok és az orvosok egyaránt használnak a szájüreg, az állkapocs, az arc és az állcsontok részletesebb vizsgálatára. Ez a speciális röntgenfelvétel teljes körű képet nyújt a szájról és az arc területéről, és lehetővé teszi az orvosok számára, hogy pontosabb diagnózist állítsanak fel és hatékonyabb kezelési terveket dolgozzanak ki.

A panoráma röntgen előnyei

1. Teljeskörű képalkotás

EZ a készülék lehetővé teszi, hogy egyszerre teljes, átfogó képet kapjanak a páciens szájüregéről, az állkapocsról. Ez segíti az esetleges problémák, elváltozások vagy sérülések korai felismerését.

2. Rövid vizsgálati idő

A panoráma röntgen gyors és hatékony eljárás, amely nem igényel hosszú vizsgálati időt. Ez különösen fontos olyan betegek esetében, akiknek nehézséget okoz a hagyományos röntgenkészülékekkel való együttműködés vagy a mozgás.

3. Alacsony sugárterhelés

Ez az eljárás alacsony sugárterheléssel jár, ami azt jelenti, hogy kevesebb röntgensugár éri a páciens testét, mint a hagyományos röntgenfelvételeknél. Ez fontos szempont, különösen akkor, ha a páciens gyakran szorul röntgenvizsgálatra.

4. Egyszerű és kényelmes vizsgálat

A felvételek elkészítése egyszerű és kényelmes. A páciensnek a röntgenkészülék belső részére kell állni, és a röntgenfejet speciális tartók segítségével stabilan rögzítik és beállítják a kezelők. Ezután a készülék automatikusan körbeforgatja a fejet, és a röntgensugarak segítségével rögzítik a képet.

Mikor ajánlott a panoráma röntgen vizsgálat?

Igen hasznos lehet különböző orvosi és fogorvosi esetekben. Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb eseteket, amikor érdemes lehet ezt a képalkotó eljárást választani:

1. Fogászati problémák diagnosztizálása

Amikor fogászati problémák vagy fájdalmak jelentkeznek, a készülék segíthet az orvosoknak megvizsgálni a fogak, az íny és az állcsontok állapotát. Ez segít pontosabb diagnózist felállítani és hatékonyabb kezelést biztosítani.

2. Bölcsességfogak vizsgálata

A bölcsességfogak gyakran problémákat okoznak, és a panoráma röntgen lehetővé teszi az orvosoknak, hogy megfigyeljék ezeknek a fogaknak a növekedését és helyzetét. Ez fontos információkat nyújthat a bölcsességfogakkal kapcsolatos esetleges műtétek előtt.

3. Arc- és állcsontsérülések

Balesetek vagy sérülések esetén a panoráma röntgen segíthet az orvosoknak felmérni az arc- és állcsontok sérüléseinek mértékét és elrendeződését. Ez alapján hatékonyabb kezelési tervet lehet kidolgozni.

4. Fogpótlások és implantátumok tervezése

A fogpótlások és implantátumok előkészítése és tervezése során a panoráma röntgen adatokat nyújthat az orvosoknak, hogy a legmegfelelőbb és legprecízebb beavatkozásokat végezhessék el.

Mikor van szükség a panoráma röntgen használatára?

 • kiindulási fogászati státuszfelvételnél
 • a kontrollvizsgálatoknál
 • góckutatásnál
 • gyökérkezelt fogak vizsgálatakor
 • rákszűrésnél
 • implantátumok beültetésénél
 • nagyobb, esetleg rejtett fogszuvasodás felderítésénél
 • fogágybetegség vizsgálatánál
 • a gyökércsúcs körüli gyulladás felderítésére
 • a fogszabályozás megtervezésekor, nyomon követésekor

Gyakori esetek közé tartozik amikor más orvosi területen dolgozó orvosok elküldik a pácienst fogászati góckutatásra.

Panoráma röntgen

Nem hiába, hiszen a fogászati góc sok elváltozás, megbetegedés kiváltó oka lehet, ilyen például a petefészket vagy prosztatát érintő megbetegedések, hajhullás, ízületi panaszok, ekcéma, acne, de akár szív-és érrendszeri megbetegedések is.

Fogászati gócnak számítanak az alábbiak:

 • a gyökérkezelt fogaknál visszamaradt gyulladások
 • a rejtve maradt kezeletlen gyökércsatornák
 • a ciszták, gyulladt tasakok
 • a fogínysorvadás
 • vagy egy az állcsontban maradt gyökérdarab