parodontológus, paro status menete, fontossága és kezelések.

parodontológus szakorvos az íny, a fogágy, fogágyak és a nyálkahártya gyulladásaival, azok okainak feltárásával és megszüntetésével foglalkozik. 

A fogágybetegség vagy parodontitisz sajnos ma már népbetegségnek számít, az emberek közel 40%-át érinti. A fogágybetegség (parodontitis) egy olyan krónikus gyulladásos megbetegedés, ami a fogak állcsontban való stabil rögzülését érinti.

Előző cikkünkben a porcelán foghéjak előnyeiről írtunk, olvastad már?

A fogágybetegség kialakulása:

Ínygyulladás vagy gigivitis

Az egészséges fogak felszínén napi szinten képződik lepedék (plakk). Ha ezt nem távolítjuk el maradéktalanul  legalább napi 2x, akkor ebből a lepedékből fogkő alakul ki, amit már otthoni módszerekkel nem tudunk eltávolítani. A lepedék és a fogkő pedig rengeteg kórokozót tartalmaz, amelyek ínygyulladást okoznak. Ha ilyet tapasztal, érdemes egy vizsgálatra jelentkezni budapesti, Hollán Ernő utcai rendelőkben.

Az ínygyulladás első tünete az íny szélén megjelenő vöröses-lilás rész és az ínyvérzés.

Az ínygyulladás (gingivitis) ha kezeletlen marad, akkor a gyulladás miatt az ínybarázda mélyül és fogínytasak alakul ki. Így ez a mélybe vezeti a gyulladást és a fogat a csontban tartó rögzítőrostok leépülnek, ezért az állcsontban romlik a fog stabilitása.

Amennyiben ezt a folyamatot nem ismerjük fel idejében és nem kezeljük, a csontlebomlás folytatódik, így a fogak mozgathatóvá válnak, ami a fogak elvesztéséhez vezethet.

„Érdemes tudnunk, hogy a fogak elvesztésének több, mint 2/3-áért a fogágybetegség felelős.”

A fogágybetegség pontos felismerésére szolgáló vizsgálatok

  • Parodontólógiai státusz felvétel készítése: egy speciális röntgen felvétel mely fogról fogra vánszorogva tárja fel a szakororvos számára a diagnózist.
  • A felvétel és a parodontális vagy fogágy szonda segítségével: minden fog mellett hat ponton mérjük a tasakmélységet milliméteres pontossággal. Egészséges fogágynál a tasak mélysége nem haladja meg a 3 mm-t, ha viszont ez a mélység meghaladja a 4 mm-t, felmerül a fogágybetegség gyanúja.
  • Mikrobiológiai vizsgálatok: elterjedésével ma már olyan ritka, fogágybetegséget okozó baktériumok kimutatása is megoldható, melyeket korábban nem lehetett kimutatni. Ezen tesztek szükségességéről parodontológus specialistánk dönt, és szükség esetén le is veszi a mintát hozzá.

Parodontológus –  problémák kezelése:

A kezelés célja, hogy eltávolítsuk az összes lepedéket és fogkövet a fogak minden felszínéről( Íny alatti tasakküret) . A kezelés során a szakorvos először gépi, majd kézi eszközökkel eltávolítja a fogköveket és a lerakódást a fogfelszínekről, majd 2 lépcsős polírozással lesimítja a fogak felszínét. Ezt követően pedig tanácsadással segíti a magas szintű otthoni szájhigiéne kialakítását, beleértve az elektromos vagy kézi fogkefe, a fogselyem, a fogköztisztító kefék, a nyelvtisztító és a plakkfestő tabletta használatának fortélyait.

Mit kell  betartni a páciensnek otthon?

A kezelést követően a páciensnek otthon kell teljesítenie, betartania azokat a kéréseket és tanácsokat amelyekkel a szakorvos szolgált a sikeresség érdekében.Ugyanis 6-8 héttel később egy úgynevezett újraértékelésre kell visszamennie a szakorvoshoz, ahol kiderül, hogy hatásos volt-e a kezelés és az otthoni szájhigiéniai ellátás.

Amennyiben továbbra is mélyebb parodontális tasakok maradnak vissza (legalább 5 mm mély), abban az esetben szükséges a fogágy sebészi kezelése: A sebészi kezelés során megvalósítható az ínykontúr korrekciója, ezáltal a mély tasakok megszüntetése, illetve bizonyos feltételek megléte esetén lehetséges az elveszett szövetek pótlása is (irányított szövetregeneráció alkalmazásával).

A komplex parodontális kezelés gyakran akár több, mint egy évig is eltarthat. A siker talán legfontosabb része a megfelelő otthoni szájhigiéné, továbbá elengedhetetlen az esetleges rizikó faktorok kiiktatása (dohányzásról való leszokás, cukorbetegség kezelése, változatos étrend, stresszkezelés).