Tévhitek a fogápolással kapcsolatban. Van néhány makacs tévhit a fogápolással kapcsolatban, melyek hosszú ideje a köztudatban vannak. Ezeket szedtük most össze, és próbáljuk megfelelően megválaszolni:

1. Fogmosás helyett együnk almát

Nos, ez az egyik nagy tévhit. Természetesen a gyümölcsök egészségmegőrző hatását nem vitatjuk, azonban a fogakat tisztító vagy védő hatása nem igazolt.
Épp ellenkezőleg, az alma lepedékképző hatása mellett savas közeget teremt a szájban és ezzel gyengíti a fogzománcot, illetve erősíti a szuvasodási hajlamot.

2. Evés után azonnal fogat kell mosni

Az étkezések után javasolt minimum 1 órát várni a fogmosással, ugyanis ez idő alatt tér vissza szájüregünk pH-ja a savas kémhatásúról az optimális 7,2-es enyhén lúgos értékre.

Miért fontos, hogy fogmosáskor ne legyen savas kémhatású a szájüreg?

Étkezés után kis mértékben, de meggyengül a fogzománc, ugyanis a savas kémhatás az ásványi anyagok kioldódásának kedvez, a pH normalizálódása pedig az ásványi anyagok visszaépülésének.
Ezért a túl hamar történő fogmosással a meggyengült fogzománcunkat megsérthetjük.

Fogápolás - már gyerekkorban meg kell tanulni helyesen fogat mosni.

3. Vizezzük be a fogkefét fogmosás előtt

Sokan kezdik a fogmosást a fogkefére nyomott fogkrém vizezésével, mert úgy jobban habzik a fogkrém.
A felhabzott fogkrém azonban nem tisztít olyan jól.

A fogkrém, sűrű paszta állapotában a leghatékonyabb, akkor érvényesül a dörzsölő hatása. Ráadásul a fogkefénk sörtéi is akkor a leghatékonyabbak, amikor szárazak.
Ezért ne nedvesítsük be őket a fogmosás előtt!

4. Mindegy hol kezdjük a fogmosást

Ennél a témánál fontos, hogy megértsük, mely fogfelszínek vannak legjobban kitéve a lepedék- és fogkőlerakódásnak. Általánosságban elmondható, hogy az alsó fogak belső felszínén gyülemlik fel a legtöbb lepedék, ami a nyelv alatti nyálmirigyek kivezető nyílásainak közelsége miatt a fogkőképződésnek is kedvez.

Gyakran tapasztaljuk, hogy ezek a belső fogfelszínek valahogy teljesen kimaradnak a napi fogmosás rutinjából, pedig éppen nekik kellene a sor elejére kerülniük!

5. A vérző ínyt nem tisztítjuk meg alaposan

Az ínyduzzanat, a vérzékenység a gyulladás csalhatatlan jele. Sajnos sokszor tapasztaljuk, hogy a vérzékeny íny területét elkerülik az páciensek a fogkefével. Ezzel az óvatoskodó hozzáállással azonban csak elodázzuk a probléma megoldását, sőt rontani fogjuk a tüneteket.
A „fizikai” irritáló tényezők környezetében a lepedék óhatatlanul felgyülemlik, a benne tenyésző baktériumok pedig fokozzák az íny gyulladását.

A szájüregi nyálkahártya és az íny eredendően rendkívül jó regenerációs képességgel bír és csalhatatlanul jelzi, ha valahol szájápolási nehézség lépett fel.

Ha csupán a több napos lepedék okozza a vérzékenységet, azt az érintett terület alapos kézi- vagy gépi fogkefével történő tisztításával rövid időn belül meg lehet szüntetni.

Ha fogkő, szuvasodás, rossz tömés-szél, vagy helytelenül illeszkedő fogpótlás okozza az ínyvérzést, akkor az ok megszüntetésében már szakemberre lesz szükségünk.

Azonban ilyen esetekben is azzal tehetjük a legtöbbet ínyünk és fogaink egészségéért, ha fokozott gondossággal végezzük el szájápolási napi rutinunkat!

Köszönjük, hogy elolvasta írásunkat. Kérjük, ha szeretne bejeletkezni rendelőnkbe, keressen bennünket időpontfoglalással kapcsolatban.