Sok hír terjeng a helyes fogápolásról és a helyes szájhigiéniáról, na de mi ebből az igaz, ami fogorvosok által is alá van támasztva, és mi csak légből kapott jótanács?

Ennek a kérdésnek jártunk utána, és cikkünkben el is hoztuk nektek a tévhiteket, amik ezzel a témával kapcsolatban terjengenek!

Tévhitek a szájápolással kapcsolatban

  1. Az alma helyettesíti a fogmosást!

Ha már megörültél, mert valahonnan azt hallottad/olvastad, hogy az alma kiválóan helyettesíti a fogmosást, ezért nem kell többet a csap előtt állni és a fogaidat súrolni, akkor csalódást kell okozunk. A fogmosást semmi sem helyettesíti, fogaink épségének legfontosabb alapja a megfelelő szájápolás, ami a fogmosással kezdődik!

Sőt, az alma cukortartalma és savas hatása miatt könnyen lepedék képződhet a fogainkon, ezért a fogmosás almaevést követően feltétlenül szükséges!

  1. Azonnal moss fogat étkezés után!

Tévedés, hogy éves után rögtön, mikor szinte még le sem ért az étel a gyomrodba, de már menni kell fogat mosni. Sőt, kifejezetten káros az étkezéseket követő, azonnali fogtisztítás, mivel evés közben a szánk pH értéke megváltozik, savasabb lesz, ennek pedig időt kell hagyni, hogy visszatérjen a normális állapotába. Várj körülbelül 1 órát, mielőtt nekiesnél a fogaidnak a fogkefével!

  1. Mindig használj szájvizeket, fertőtlenítőket!

Attól, hogy azt hirdeti a reklám, miszerint egy fertőtlenítő használatával megelőzhető a gyulladás, a rossz fogak kialakulása, vagy bármilyen fogbetegség, ne higgyünk el mindent. A fogorvoshoz tudjuk, hogy nem kellemes élmény elmenni, de ha komoly baj van, ne próbálkozzunk ilyen „csodaszerekkel”, hanem bízzuk szakemberre a dolgot!

Ráadásul tudtad, hogy a szádban élő baktériumok jótékony kölcsönhatásban vannak egymással, így fenn tartva az egészséges szájüreget? Ha pedig mindet kipusztítjuk a rendszeres szájvíz használatával, akkor könnyebben megtelepednek az étkezések után bent maradt vagy átutazó baktériumok, nagyobb kárt okozva, mint sejtenéd.

Igyekezzünk csak kúraszerűen használni a szájvizeket!

  1. A rossz fogak öröklődnek!

Ha rendeszeres látogatója vagy a fogászati rendelőknek, mert nem kezeled megfelelően a fogaidat, azért ne a genetikádat okold!

Maximum annyit örökölhetsz, hogy nagyobb hajlamod van a fogszuvasodásra, viszont az, hogy hagyod-e kialakulni, vagy a megfelelő szájápolás mellett elkerülheted ezt a betegséget, csak rajtad áll!

  1. Engedj kis vizet a fogkefére és a fogkrémre is használat előtt!

Nem kell bevizezni sem a fogkefét, sem a fogkrémet! Nagyon régi szokás, hogy annak érdekében, hogy jobban habosodjon a fogkrém, bevizezzük használat előtt. Ez azonban nem csak, hogy téves, de helytelen eljárás is, mivel a fogkrém abban a pasztás állapotában használ a legjobban, ahogy kinyomod a fogkefére! A vizes fogkefe sörték sem a legjobb megoldás, így kevésbé hatékonyak, mint száraz állapotukban.

  1. Minél jobban dörzsölöd, annál tisztábbak lesznek a fogaid!

Az egyik legnagyobb tévedés, amit ha elhiszünk, óriási károkat okozunk a fogainknak! Az erős dörzsöléssel nem csak a fogzománcunkat sértjük meg, de a fogíny is könnyen visszahúzódik, amitől érzékenyebbek is lesznek a fogaink, illetve a betegségek, baktériumok is könnyebben megtapadnak és elterjednek.

  1. Ha sebes az ínyed, vagy vérzik, kerüld el a területet!

Szintén rossz berögződés! Ha fáj és vérzik az ínyünk, akkor annak egy seb vagy gyulladás lesz az oka, amit ha nem tisztítunk, mégjobban elfertőződik! Óvatosan, de ne hagyjuk ki annak a területnek a megtisztítását sem, különben csak hosszadalmasabb lesz a szenvedés, és lehet, hogy komoly következményekkel is számolnunk kell!

  1. Ne egyél sok cukrot, mert attól lyukas fogaid lesznek!

Ha a cukorevést követően nincs megfelelő szájápolás, akkor ez valóban így van! Azonban ha rendszeresen és helyesen megmossuk a fogainkat és odafigyelünk a szájhigiéniánkra, akkor ugyan olyan ártalmatlan az édesség, mint bármilyen más étel. A cukormentes rágógumi egyébként segít a fogszuvasodás megelőzésében!

  1. Ha magától elmúlik a fogfájdalom, akkor nincs semmi baja a fognak

Ez sajnos egyáltalán nem így van, sőt, ha egy tartós fájdalom hírtelen megszűnik, az bizony semmi jót nem jelent! Az esetek többségében ilyenkor fogelhalás történik, vagyis a fog belseje baktériumokkal fertőzött, ami akár csontvesztésig is fajulhat. Ilyenkor a fogat már nem lehet megmenteni, ki kell húzni.

  1. Ha nem fáj a fogam, akkor nem lehet lyukas.

De bizony, lehet. A fogszuvasodás kialakulása fájdalommentesen történik, mikor már fájdalmat is érzékelünk, akkor az már egy közepes erősségű szuvasodásra utal. Gyakran a fájdalom megjelenése azt jelenti, hogy a szuvasodás a foggyökérre is kiterjedt, amit csak gyökérkezeléssel lehet kezelni.

Köszönjük, hogy elolvastad cikkünket, kérlek, keress bennünket, és foglalj időpontot nálunk!