Ahogy azt tudjuk, a szervezetünknek minden téren szüksége van különböző vitaminokra és ásványi anyagokra egyaránt, ez nincs másként a fogak egészségénél sem!

Fogaink egészségének megőrzéséhez nem csupán a helyes szájhigiéniára kell odafigyelni.
Ahhoz, hogy elkerüljük a különböző problémákat, megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminra és ásványi anyagra van szükségünk.

Vitaminok a fogászatban. Melyek ezek?

Az A-vitamin:

Amellett, hogy a legtöbb zöldségben és gyümölcsben megtalálható, nagyon sok fogkrémben is jelen van, eltérő koncentrációban. Jó hatást gyakorol a nyálkahártyára, ellenállóbbá teszi a különböző fertőzésekkel szemben. Ezzel segíthet a fogínygyulladás megelőzésében is. Szerepe legfontosabb a fogzománc és az ínyszövetek egészségének fenntartásában.

Mivel ez egy zsírban oldódó vitamin, pótolhatjuk a halolaj, máj, tojássárgája, vaj, állati eredetű tejszín, zöld és a sárga  leveles zöldségek fogyasztásával.

A C-vitamin:

Mint azt a legtöbbet tudjuk az egyik legfontosabb vitamin az emberi szervezet számára a C-vitamin. Elhanyagolhatatlan a fogíny és a fogágy egészségét tekintve. Amennyiben valamilyen fogászati beavatkozáson esünk át, gyorsítja és segíti a gyógyulást is, biztosítva, hogy a sérülés helyén az erek minősége megfelelő legyen.

A fogak egészsége és a C-vitamin között szoros összefüggés van. A C-vitamin fontos szerepet játszik a fogak és az íny egészségének megőrzésében, mivel segít fenntartani az egészséges fogzománcot és egyúttal, erősíti az ínyeket.

A C-vitamin a fogínygyulladás megelőzésében is kulcsfontosságú, mivel erősíti az immunrendszert és segít a gyulladások csökkentésében. Rendszeres C-vitamin bevitele táplálkozás vagy táplálékkiegészítő formájában hozzájárulhat a fogak egészségének megőrzéséhez és a fogászati problémák kialakulásának kockázatának csökkentéséhez.

A D- és K-vitaminnak jelentős szerepe van a fogak és a csontok képződésében.

Éppen ezért ajánlatos például fogászati operációk után, hogy ezek megfelelő mennyiségben legyenek jelen szervezetünkben. Ez segíteni fogja a csontgyógyulást, csontosodást.

A D-vitamin és a K-vitamin szerepe szintén fontos a fogak egészségének szempontjából.

A D-vitamin kiemelt szerepet játszik a fogak egészségének fenntartásában. Ennek az esszenciális vitaminnek a megfelelő szintje segíti a kalcium és a foszfor felszívódását a belekben, amelyek elengedhetetlenek a fogak és a csontok egészségéhez. A D-vitamin hiánya hozzájárulhat a fogak gyengeségéhez, a fogszuvasodáshoz és az ínybetegségek kialakulásához.

A K-vitamin részt vesz a vér alvadásában és a csontok egészségének fenntartásában, amely magában foglalja a fogakat is. Ez az esszenciális vitamin segíti a kalcium megfelelő hasznosulását a szervezetben, így hozzájárul a fogak erősítéséhez és a fogzománc egészségének megőrzéséhez.

Fontos megjegyezni, hogy mind a K-vitamin, mind a D-vitamin optimális szintjének fenntartása érdekében érdemes konzultálni egy egészségügyi szakemberrel, és szükség esetén táplálékkiegészítőkkel pótolni a hiányosságokat.

vitaminok a fogászatban

Kalcium és foszfor – két extra fontos nyomelem:

A kalcium és a foszfor igen fontos szerepet játszik a fogak egészségének fenntartásában.

A kalcium az egyik legfontosabb ásványi anyag a fogak és a csontok számára.

A fogak fő alkotóeleme a fogzománc, amely kemény, ásványi anyagokban gazdag réteg, és a kalcium jelentős részt képvisel ebben a szerkezetben. A kalcium a fogak erősítésében és a fogzománc egészségének fenntartásában kulcsszerepet játszik. Ezenkívül a kalcium részt vesz az idegrendszer megfelelő működésében és az izomműködésben is, amelyek szintén fontosak a fogak egészségéhez.

A foszfor pedig a kalciummal együttműködve segíti a fogak és a csontok megfelelő fejlődését és erősödését.

A fogzománc egyik fontos alkotóeleme a hidroxiapatit, amely kalcium-foszfátokból áll. A megfelelő mennyiségű foszfor biztosítja a hidroxiapatit képződését és fenntartását a fogzománcban, ezáltal hozzájárulva a fogak egészségéhez és erősségéhez.

Fontos megjegyezni, hogy a kalcium és a foszfor optimális arányban és mennyiségben kell jelen legyen a szervezetben, hogy biztosítsák a fogak megfelelő fejlődését és fenntartását. Ezért fontos a kiegyensúlyozott és tápanyagokban gazdag étrend, amely tartalmazza ezeket az ásványi anyagokat.

Köztudott, hogy a csontok tekintetében mennyire fontos még a kalcium is. A csontok és fogak megfelelő felépítéséhez elengedhetetlen ásványi anyag nagy mennyiségben fordul elő a tejben és tejtermékekben, a hüvelyesekben, a gabonafélékben és a káposztában. Ugyancsak ide sorolható a foszfor is, mely főként sajtokban megtalálható.

Fluor és a fogak – tények és tévhitek:

Végezetül, fontos megemlíteni a fluor jótékony hatását is. Ez az ásványi anyag beépül a fogainkba, és gondoskodik arról, hogy a fogzománc szilárd és ellenálló legyen. Ezzel segít megakadályozni a fogszuvasodás kialakulását, és az ezért felelős baktériumok szaporodását.

Tények a fluorrlól:

  1. Fogzománcvédő hatás: A fluor segít megerősíteni és megvédeni a fogzománcot a savak okozta károsodástól. Beépülve a fogzománcba, hiszen a fluor kialakít egy védőréteget, amely ellenállóbbá teszi a fogakat a fogszuvasodás ellen.
  2. Fogszuvasodás megelőzése: A fluor a fogak felszínére kerülve gátolja a baktériumok anyagcseréjét, így csökkenti a savak termelődését a fogakon. Ezáltal csökken a fogszuvasodás kialakulásának kockázata.
  3. Remineralizáció elősegítése: A fluor segíti a fogak mineralizációját, vagyis a károsodott fogzománc újbóli ásványianyag-felvételét. Ezáltal a fluor segít az apró lyukak és károsodások helyreállításában, erősítve és megújítva a fogakat.

Tévhitel a fluorral kapcsolatban:

  1. Fluor túladagolása: A fluor túlzott mennyiségben történő bevitele hosszú távon fluorózishoz vezethet, ami a fogak elszíneződését okozhatja. Azonban normális fluoridfelvétel mellett, az ajánlott mennyiségben, nem valószínű, hogy fluorózis alakul ki.
  2. Egészségkárosító hatás: A fluor a fogkrémekben és az ivóvizek fluoridálásában általában biztonságos mennyiségben van jelen. Az ajánlott mennyiségű fluor nem jelent egészségkárosító hatást, hanem éppen ellenkezőleg, hozzájárul a fogak egészségének megőrzéséhez.
  3. Alternatív megoldások: Bár vannak alternatív fluormentes fogápolási termékek, például fluormentes fogkrémek és szájvizek, a tudományos kutatások és szakmai ajánlások a fluor használatát támogatják a fogak egészségének megőrzése érdekében.

Fontos azonban megjegyezni, hogy minden egyéni fogápolási igény eltérő lehet. Ajánlott konzultálni a fogorvossal, hogy meghatározhassa a megfelelő fluoridfelvételt és a legjobb fogápolási gyakorlatokat az egyéni szükségletek alapján.