A fogérzékenység gyakori probléma, amely sok embert érint. Az éles, szúró fájdalom, amit hideg, meleg, édes vagy savas ételek és italok fogyasztása okoz, nagyon kellemetlen lehet.

Mi okozza a fogérzékenységet?

Fogzománc kopása: A fogzománc védelmet nyújt a fog belső, érzékeny részeinek. A túl kemény fogkefével történő fogmosás, a savas ételek és italok túlzott fogyasztása, valamint a fogcsikorgatás mind hozzájárulhatnak a zománc kopásához.

Ínyvisszahúzódás: Az íny visszahúzódása miatt a fognyak szabaddá válik, amely nem védett a külső hatásokkal szemben. Ez az érzékeny terület fájdalmat okozhat hideg, meleg vagy savas ételek és italok fogyasztásakor.

Foggyökér problémák: A fogszuvasodás vagy az ínybetegségek miatt a foggyökér szabaddá válhat, ami érzékenységhez vezethet.

Fogászati kezelések: Egyes fogászati kezelések, mint például a fogtömések, koronák vagy gyökérkezelések után a fogak átmenetileg érzékenyebbé válhatnak.

Repedezett vagy törött fogak: A fogakon lévő repedések vagy törések is okozhatnak érzékenységet, mivel ezek a sérülések felfedhetik a fog belső részeit.

Hogyan kezeljük a fogérzékenységet?

  • Speciális fogkrémek: Számos fogkrém kapható kifejezetten az érzékeny fogakra. Ezek a fogkrémek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek segítenek elzárni a fog idegeit és csökkentik az érzékenységet.
  • Fluorid kezelés: A fogorvos fluorid gélt vagy lakkot alkalmazhat a fogakra, amely erősíti a zománcot és csökkenti az érzékenységet.
  • Fogvédő szerek: A fogorvos speciális fogvédő szereket is felírhat, amelyek segítenek a fogak védelmében és az érzékenység csökkentésében.
  • Ínyátültetés: Súlyos ínyvisszahúzódás esetén az ínyátültetés lehet megoldás, amely során az íny visszaáll a megfelelő helyére, így védi a fogat.
  • Gyökérkezelés: Ha az érzékenységet foggyökér problémák okozzák, a gyökérkezelés lehet a legjobb megoldás. Ez a kezelés eltávolítja a fertőzött vagy sérült fogidegeket és helyreállítja a fog egészségét.

Napi ápolás és megelőzés

Helyes fogmosás: Használj puha sörtéjű fogkefét és ne nyomd túl erősen a fogakat mosás közben. Ügyelj arra, hogy minden fogfelületet alaposan megtisztíts, de kerüld a durva dörzsölést.

Kímélő fogkrém: Válassz olyan fogkrémet, amely kíméletes a fogakhoz és nem tartalmaz durva abrazív anyagokat. Az érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrémek ideálisak lehetnek.

Kerüld a savas ételeket és italokat: A savas ételek és italok gyengíthetik a fogzománcot. Ha ilyeneket fogyasztasz, várj legalább 30 percet fogmosás előtt, hogy elkerüld a zománc károsodását.

Rendszeres fogorvosi ellenőrzés: Látogasd meg rendszeresen a fogorvosodat, hogy időben észleljék és kezeljék az esetleges problémákat. A fogorvos tanácsot adhat a fogérzékenység kezelésére és megelőzésére.