Szájhigiénia kisokos

Előző blogcikkünkben már említettük, hogy mik a fogágybetegségek kialakulásának az okai. A mai írásunkban pedig a szájhigiéniáról tudhatsz meg többet.

Az van a köztudatban, hogy naponta legalább kétszer szükséges fogat mosnod, ám ezzel ellentétben a szájhigiénés rutin nem csak ebből szól.

A megfelelő otthoni szájhigiénés rutin kialakításával és fenntartásával TE is megelőzheted a fogágybetegség kialakulását. Olvasd el hasznos kis útmutatónkat!

Cseréld le a fogkefédet

Nem is emlékszel már, hogy mikor vettél utoljára fogkefét? Nos, akkor éppen itt van az ideje, hogy lecseréld a fogkefédet, mivel 3-4 havonta érdemes lecserélni, vagy, ha elektromos fogkefét használsz, akkor a kefefejet.

Csak a saját fogkefédet használd

Tudjuk, hogy közelebb érzed magad a párodhoz, ha megosztod vele a fogkefédet, de inkább ne tedd! Ugyanis, ha közösen használjátok ugyanazt a fogkefét, akkor a szájban található – fogszuvasodást okozó baktériumokat is megosztjátok egymással.

Fontos a nyelved tisztítása is

Mindenkinek rohanás a reggel, de érdemes a nyelved tisztítására is egy pillanatot szánnod! A kefén található nyelvtisztító használatával megszabadulhatsz a felesleges baktériumoktól és a leheleted is frissebb lesz.

Fogselyem használata

A mindennapos fogselyem használat nagyban hozzájárul a szájhigiéniához. Ha rendszeresen alkalmazod a fogselymet, akkor elkerülheted az ínyfertőzések, illetve a fogszuvasodás kialakulását, mivel segítségével kitakaríthatod fogaid közül a baktériumokat és ételmaradékokat.

Antibakteriális öblítés

Ajánlatos az étkezések között antibakteriális öblítést végezned. Az antibakteriális szájöblítők alkalmazhatók még a szájban megjelenő apró sérülések, például az aftás szájgyulladások és az aftás fekélyek ellen is.

Az almaecet jótékony hatásai

Az interneten az almaecetnek mindenféle gyógyító hatást tulajdonítanak, hiszen az almaecet kiváló társad lehet a fogápolásban, mivel eltávolítja a foltokat és megöli a baktériumokat.

Konklúzió: Összefoglalva az eredményes szájhigiénia három alappillére a fogmosás, a fogköztisztítás és a rendszeres fogorvosi szűrővizsgálat. Ha ezeket betartod, akkor megelőzhetők a komoly fogászati betegségek.

A Hollán Dent szolgáltatásai közé tartozik például a gyökérkezelés, a fogfehérítés, a fogkő eltávolítás, illetve a fájdalommentes foghúzás is. Kattints és tudj meg többet!